Door het hele land vega(n) dineren met de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel en de Nationale Restaurant Week!

Geschreven door Marc
Gepubliceerd op 03 maart 2023 • Leesduur 5 minuten

Vanaf 6 maart is het weer zover: de Nationale Week Zonder Vlees én Zuivel. Hier wordt iedereen opgeroepen om eens een week vega(n) te eten met als doel dat we allemaal een beetje (of zelfs geen) vlees eten. Waarom? Het vlees in ons voedingspatroon heeft veel impact op de klimaatverandering. Behalve voor jezelf, is het ook goed voor dier en natuur om eens een plan(ee)taardige maaltijd te nemen. Iedereen die het volhoudt om gedurende één week geen vlees en zuivel te eten, bespaart maar liefst per persoon…

193 liter water wat wordt gebruikt tijdens de productie voor jouw porties vlees en zuivel;
80 kilometer autorijden wat gelijk staat aan de broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van jouw stukjes vlees en porties zuivel;
834 gram dierenvlees: dit is zowel het vlees tijdens het avondeten als het vleeswarenbeleg op je boterham;
2.400 kilogram zuivel zoals kaas en drink- en eetzuivel.

de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel en de Nationale Restaurant Week slaan de handen ineen. Dit jaar kun je niet alleen thuis plantaardig eten, maar ook bij verschillende restaurants door heel Nederland! Wij hebben per provincie een restaurant voor je uitgezocht waar je gemakkelijk én voordelig mee kunt doen met de de Nationale Week Zonder Vlees (en Zuivel).

Spring naar

Dinercafé Plezant in Groningen

Moi! Er gaat niets boven Groningen, daarom beginnen we bij een van de meest sfeervolle restaurants in de stad Groningen. De echte Stadjers weten dit adres wel te vinden voor de meest veelzijdige gerechten en hapjes. In een huiselijke omgeving met veel natuurlijke elementen voel je je er direct thuis. Daarbij serveert Plezant ook een fantastisch 5-gangen Vega menu tijdens de Nationale Restaurant Week. Het menu wordt volledig ingevuld met verse -en seizoensgebonden producten.


Op Hatsum in Dronrijp

Even naar de andere kant van de provinciegrens: restaurant Op Hatsum in het Friske Dronryp. Het restaurant is gevestigd in een groot karakteristiek pand op het boerelân nabij het treinstation van het dorp. Dit is daarom ook meteen een inspiratiebron voor Op Hatsum: Op Hatsum serveert haar gasten een unieke eetbeleving met de allermooiste, allerbeste kakelverse ingrediënten. Alles is duurzaam, biologisch en afkomstig uit de streek. Daarom is Op Hatsum bij uitstek geschikt voor een avond culinair genieten tijdens de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel met een heerlijk 5- of 7-gangen Luxe menu!


De Drommedaar in Emmen

De Drommedaar in Emmen is dé culinaire hotspot van Em'm! Het restaurant is stijlvol ingericht met respect voor het historische pand waar het in is gevestigd. Eenmaal binnen proef je de intieme sfeer en de geuren van de bereidingen van de chef. De Chef bereidt tijdloze culinaire gerechten waar hij ook nog oog heeft voor moderne en wereldse invloeden. Geef je vegetarische wensen door aan de chef tijdens het maken van een reservering bij De Drommedaar en je kunt uitermate geschikt vega eten in Emmen tijdens de Nationale Week zonder Vlees (en Zuivel).


Chez Antoinette in Deventer

Van de Frans-Nederlandse keuken maken we een uitstapje naar de Portugese keuken bij Chez Antoinette in het Overijsselse Deventer. Het restaurant is gelegen in het historische centrum van de stad aan de IJssel. De kaart van Chez Antoinette is gebaseerd op vier pijlers: Portugal, het seizoen, de tijdsgeest en het goede humeur van de Portugezen. De Portugese is uitermate geschikt voor een heerlijk vega menu: de authentieke smaken komen bij Chez Antoinette tot uitdrukking in de eenvoud en puurheid! Laat je verwennen door de patron van de keuken met een 4-gangen menu!


Brasserie Thuishaven in Almere

Brasserie Thuishaven is gevestigd in het oudste stadsdeel van de jonge stad Almere en brengt het dorpse karakter in Almere haven terug. De gerechten worden gemaakt met verse en zelfbereide producten uit de regio. Met liefdevolle passie verwent Chef-kok Merijn Reijnders zijn gasten met zijn overheerlijke brasserie gerechten. Brasserie Thuishaven en de chef serveren heerlijke vega gerechten zoals de Jackfruit burger tijdens de nieuwe editie van de Nationale Restaurant Week!


Ratatouille in Harderwijk

Aan de andere kant van de polder en de Veluwerandmeren treffen we het authentieke Ratatouille in het Gelderse Harderwijk. Intiem, gezellig en bovenal (h)eerlijk eten: dat past wel bij Ratatouille! Het restaurant is gelegen aan de historische Vischmarkt en hét culinaire plein van Harderwijk. Gastronomische gerechten, biologische ingrediënten en spannende wijnen zijn allemaal te vinden in dit restaurant. Biologisch en uit de buurt, zo proef je de echte smaken van de Nederlandse seizoenen. Geef je vegetarische wensen door aan het restaurant en je zit gebakken met de Nationale Week Zonder Vlees (en Zuivel)! Ontdek de smaken van Ratouille met een 4-gangen menu!


Graphite* in Amsterdam

Gastronomisch uit eten met een vegan menu én een Michelinster? Het lijkt haast een combinatie om van te dromen maar bij Graphite in Amsterdam kan het! Nabij het Amsterdamse Rembrandtplein kun je fenomenaal genieten van hoogstaande gerechten in een intiem restaurant. Het restaurant is mysterieus en moeilijk te vinden waardoor alleen speciale gasten het restaurant kunnen betreden met een verkregen QR-code bij de reservering. De setting in het restaurant doet denken aan bars ten tijde van de Amerikaanse drooglegging. Een intiem maar toch ruimtelijk restaurant met een clubby-sfeer, luide muziek en gedimde lichten. Een geheimzinnige omgeving maar wel met een verrukkelijk 8-gangen Michelin menu!


De Heeren van Montfoort in Montfoort

Op z’n Frans genieten van de Franse cuisine bij de Heeren van Montfoort in, je raadt het al, Montfoort. Het restaurant is gevestigd in een prachtig monumentaal pand in het kloppend hart van karakteristiek Montfoort. De chef maakt zijn gerechten op een Franse basis maar met wereldse invloeden. De wijnen die bij de Heeren van Montfoort worden geschonken zijn eveneens van wereldse klasse. Bij de Heeren van Montfoort weten ze hoe ze jouw smaakpapillen kunnen verwennen, [link url=https://www.restaurantweek.nl/nl/restaurants/2878-de-heeren-van-montfoort-montfoort[/link] zelfs met een veganistisch menu. Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel zit je dus perfect bij de Heeren van Montfoort!


Ethica in Den Haag

Het is oh zo lekker en duurzaam bij restaurant Ethica in oh-oh Den Haag! Aan een van de weinige grachten in Den Haag kun je fenomenaal genieten van zelfgemaakte gerechten met duurzame en lokale ingrediënten. In en om het restaurant staan eigen fruitbomen, kruiden planten en kweekt het restaurant haar eigen groenten! Van de gerechten is 80% plantaardig en 20% met dieren die in overvloed zijn in Nederland. Voor een plantaardig menu ben je in Den Haag bij Ethica aan het juiste adres!


Morille in Koudekerke

Sereen en kalm: zo ligt Morille erbij in het Zeeuwse Koudekerke. Maar in de keuken gaat het los! Bij Morille houden ze van eerlijk en onderscheidend koken en gooit daarmee hoge ogen in de gastronomische top in Nederland. De chef van Morille kookt met de beste producten uit de omgeving en dat met een knipoog naar de natuur en groenten afkomstig uit de eigen moestuin. Ja, dat proef je zeker! De chef kookt gezond met regionale en seizoensgebonden producten zonder kunstmatige additieven. Ontdek tijdens de Nationale Week zonder Vlees (en Zuivel) daarom ook het ‘14 Gastronomische Creaties uit de Natuur’-menu bij Morille!


Zout & Citroen* in Oosterhout

Aangenaam dineren bij Michelinster restaurant Zout & Citroen in het Brabantse Oosterhout! Het eigentijdse interieur in het voormalige koetshuis laat je thuis voelen mede dankzij het warme onthaal van gastvrouw Patricia. In de keuken staat chef Bram aan het roer en laat zich leiden door zijn creatieve ingevingen. Vol met passie geeft hij zijn gerechten daarmee kleurrijke details. Zout & Citroen* maakt zoveel mogelijk gebruik van biologische producten. Veganisten kunnen hun hart ophalen op sterren niveau bij Zout & Citroen met een 5-gangen Michelin diner.


Herberg Stadt Stevenswaert in Stevensweert

Het is bourgondisch genieten geblazen bij Herberg Stadt Stevenswaert in het oude vestingstadje Stevensweert. Daarmee zijn we met onze vega(n) tour aangekomen bij onze zuidelijkste provincie Limburg. In deze prachtige monumentale herberg uit 1698 geniet je van overheerlijke gerechten die door chef Marcus en zijn keukenteam worden klaargemaakt. Er wordt hier gewerkt volgens de Nederlands Franse keuken met een moderne twist. Daarbij gebruikt Marcus veelal seizoensproducten uit eigen tuin. Het restaurant wordt als veelbelovend en heeft ook een Bib Gourmand-status te pakken! Maak kennis met de kwaliteiten van dit restaurant met een geweldig 4-gangen Gault&Millau diner!


Trek gekregen?

Zo, dat was de tour! Door alle provinciën hebben we je nu een aantal restaurants aangereikt waar je de Nationale Week zonder Vlees (en Zuivel) kunt ervaren buiten huis. Met de Nationale Restaurant Week kun je daarom voordelig kennismaken met de nieuwe restaurants én word je geïntroduceerd met talloze smakelijke vegetarische gerechten van geweldige restaurants. Op de website van de Nationale Restaurant Week bieden restaurants heerlijke menu's aan. Reserveer bij een van bovenstaande restaurants of gebruik de filter opties vegetarisch of veganistisch bij het zoeken naar restaurantdeals om zo veel meer restaurants te vinden bij jou in de buurt!

Psst! Vergeet niet om je vegetarische/veganistische wensen aan te geven bij het maken van je reservering zodat het restaurant daar rekening mee kan houden!


Veelgestelde vragen

Je kunt bij de meeste restaurants gratis reserveren en annuleren. De rekening betaal je pas in het restaurant. Sommige restaurants vragen om een kleine aanbetaling, dit wordt duidelijk aangegeven bij het plaatsen van de reservering.

Als je de bevestigingsmail kwijt bent, kun je een mail sturen naar [email protected] of bel ons op (020) 486 67 29.

Heb je van je reservering gebruik gemaakt, dan ontvang je automatisch een e-mail met daarin een uitnodiging om je gastronomische ervaring met het restaurant met ons te delen in een recensie. Klik in de mail op 'recensie achterlaten' en hier kun je een recensie schrijven over het restaurant dat je hebt bezocht.

Op www.restaurantdinercheque.nl kan je bij meer dan 350 geselecteerde restaurants reserveren. Restaurant Dinercheque is alleen geldig met een reservering via www.restaurantdinercheque.nl. Let op: mocht je de code via een andere partner hebben gekregen, zoals Gall & Gall of Blokker ga dan naar de website die je op jouw vouchercode kunt vinden.

Geen probleem.

Indien je een account bij ons hebt aangemaakt kun je op je account inloggen en de reservering zelf eenvoudig wijzigen.

Heb je geen account? Klik dan op de link van de bevestigingsmail van je reservering.

Tijdens Dining with the Stars kun je heerlijk genieten van een fantastisch luxe diner bij de beste 160 restaurants van België, vanaf slechts € 54,40 per persoon. Dining with the Stars wordt 2 keer per jaar georganiseerd, in de zomer en in de winter.

Ja, je kunt altijd gratis annuleren.

Indien je een aanbetaling hebt gedaan kun je tot 24 uur voor je reservering annuleren. Het door jou aanbetaalde bedrag wordt dan automatisch op je rekening terug gestort. Let op: als je minder dan 24 uur van tevoren annuleert houdt het restaurant je aanbetaling om de kosten van de tafel te dekken. Wij staan hier los van, problemen die hierdoor veroorzaakt worden moeten in communicatie met het restaurant opgelost worden.

Je kunt je reservering annuleren vanuit de bevestigingsmail: Klik op reservering beheren in de mail en klik op de knop reservering annuleren. Als je een account hebt aangemaakt, kun je dit ook gemakkelijk doen door naar 'mijn reserveringen' te gaan. Je kunt ook contact met ons opnemen op telefoonnummer +31 (020) 486 67 29 of per email via [email protected].

Van elke reservering ontvang je binnen enkele minuten een bevestiging op het door jouw opgegeven email adres. Niets ontvangen? Kijk dan even in je spambox.

Ja, restaurants houden altijd rekening met eventuele dieetwensen.

Je kan je dieetwensen aangeven bij de opmerkingen op het reserveerformulier.

Bij de meeste deals zijn drankjes zijn niet inbegrepen.

Sommige restaurants bieden een all-in arrangement aan waarbij duidelijk wordt aangegeven welke drankjes wel zijn inbegrepen.

Diningcity Restaurant Deals

Ja, ik wil elke week wel korting op restaurants ontvangen!

Restaurant aanmelden

Bent u restaurant eigenaar en vindt u dat uw restaurant ook op deze website hoort? Meld u zich dan nu aan!

Gratis aanmelden

Alle steden